TEMA: Fri från-märkning
Vad behöver vara uppfyllt för att man ska kunna påstå att ett livsmedel är fritt från en eller flera allergena ingredienser?
NÄTVERKSLEDARE: Herax Food Solutions AB Andreas Björkheden & Anna Wedholm f.d. Livsmedelsverket
TIPS! Sista kontrollfrågan!
Vågar du låta din allergiska vän äta av produkten?
Om man tvivlar på den frågan så behöver man göra mer!
Mötet i korthet:
- Kort inledning om Herax Food Solutions.
- Anna berättade att ungefär 15 % procent av Sveriges befolkning är överkänsliga mot någonting och att laktosintolerans och celiaki är bland de vanligaste överkänsligheterna (ej synonymt med allergi)
- Observera skillnaden mellan fri från och näringspåståenden.
- Viktigt att göra faroanalys och planering innan produktion startas.
- Utgå från att prata om vad ett livsmedel innehåller. Jämför med restaurangbesök där man får veta vad maten innehåller – inte allt den inte innehåller.
- Sen blev det frågestund och gruppdiskussioner innan mötet avslutades.
Såhär tyckte deltagarna
Vad tyckte du? – blev dina förväntningar uppfyllda? BETYG 4,2 av 5,0!
SAGT FRÅN EN DELTAGARE: Bra föreläsning som gav insikt och relevant information. Kul med workshop och aktiv session!
- Bra aktuellt ämne.
- Trevligt att höra andras synpunkter
- Att få höra lite exempel och fler perspektiv på denna fråga om fri från
- Bra nivå för en nybörjare som jag på området.
- Att man fick möjlighet att ställa frågor
- Intressant och på rätt nivå
- Intressant med två olika föreläsare med två olika infallsvinklar
- Blandningen mellan teori och praktik, grupparbeten
Vad tyckte du om att ha onlinemöte i Zoom?
Betyget från er deltagare är 4,6 av 5,0!
Några frågor som ställdes och diskuterades under mötet:
- Får man uttrycka sig glutenfri eller måste det stå glutenfritt?
- Är utspädning tillräckligt aktivt i fråga om “aktivt reducera halten”?
- Är det någon skillnad på kraven om man anger att produkten är vegansk, istället för att skriva fri från ägg och mjölk?
- Är “mjölkfri” och “Fri från mjölk” likvärdigt vid kommunikation kring produkter?
Tack alla för ett givande onlinemöte!
Hälsningar Lena Kvalitet OnLine