TEMA: Fri från-märkning
Vad behöver vara uppfyllt för att man ska kunna påstå att ett livsmedel är fritt från en eller flera allergena ingredienser?
NÄTVERKSLEDARE: Herax Food Solutions AB Andreas Björkheden & Anna Wedholm f.d. Livsmedelsverket

TIPS! Sista kontrollfrågan!

Vågar du låta din allergiska vän äta av produkten?

Om man tvivlar på den frågan så behöver man göra mer!

Mötet i korthet:
  • Kort inledning om Herax Food Solutions.
  • Anna berättade att ungefär 15 % procent av Sveriges befolkning är överkänsliga mot någonting och att laktosintolerans och celiaki är bland de vanligaste överkänsligheterna (ej synonymt med allergi)
  • Observera skillnaden mellan fri från och näringspåståenden.
  • Viktigt att göra faroanalys och planering innan produktion startas.
  • Utgå från att prata om vad ett livsmedel innehåller. Jämför med restaurangbesök där man får veta vad maten innehåller – inte allt den inte innehåller.
  • Sen blev det frågestund och gruppdiskussioner innan mötet avslutades.
Såhär tyckte deltagarna

Vad tyckte du? – blev dina förväntningar uppfyllda? BETYG 4,2 av 5,0!

SAGT FRÅN EN DELTAGARE: Bra föreläsning som gav insikt och relevant information. Kul med workshop och aktiv session!

  • Bra aktuellt ämne.
  • Trevligt att höra andras synpunkter
  • Att få höra lite exempel och fler perspektiv på denna fråga om fri från
  • Bra nivå för en nybörjare som jag på området.
  • Att man fick möjlighet att ställa frågor
  • Intressant och på rätt nivå
  • Intressant med två olika föreläsare med två olika infallsvinklar
  • Blandningen mellan teori och praktik, grupparbeten

Vad tyckte du om att ha onlinemöte i Zoom?

Betyget från er deltagare är 4,6 av 5,0!

Några frågor som ställdes och diskuterades under mötet:

  • Får man uttrycka sig glutenfri eller måste det stå glutenfritt?
  • Är utspädning tillräckligt aktivt i fråga om “aktivt reducera halten”?
  • Är det någon skillnad på kraven om man anger att produkten är vegansk, istället för att skriva fri från ägg och mjölk?
  • Är “mjölkfri” och “Fri från mjölk” likvärdigt vid kommunikation kring produkter?

Tack alla för ett givande onlinemöte!

Hälsningar Lena Kvalitet OnLine