Återblick, Onlinemöte 

 Tid: 15 mars kl.8.30-11.00
Föreläsare/expert: Trond Stokmo är seniorkonsult och har specialistkompetens inom allergenhantering både i teorin och i praktiken.


VITAL står för Voluntary Incidental Allergen Labelling.
Trond presenterade hur programmet VITAL allergenkalkylator kan användas för att göra bedömningar av om märkningen spår av behövs eller ej. Det används för att uppskatta en risk med allergiframkallande ämnen.
Vi fick se exempel på hur man räknar ut åtgärdsgränser och se hur mycket portionsstorleken påverkar gränsvärdet. Viktigt att tänka på att spår av inte kan användas vid partikelformade allergener, eller allergener som lätt klumpar ihop sig. VITAL används internationellt och gör att man kan få en konsekvent hantering av sin allergenmarkering.

Målet med allergimärkning är att
  • Göra varningsetiketten mer meningsfull.
    En konsument med allergier eller intolerans kan välja att undvika produkter märkta med:
    ”Kan innehålla spår av…”
  • Att minska eller eliminera korskontaminerande allergener där så är möjligt.
  • Konsekvent märkning kan minska antal livsmedel som en allergiker måste undvika.

——————–

WORKSHOP
Efter föreläsningen hade vi workshop  där deltagarna fick diskutera i grupp sina största utmaningar gällande allergener och hur man löst dem. Exempel på problem är 

  • Leverantör ger information att det är risk för spår av. Är det befogat?
  • Jobbrotation där de inte finns tid för ombyten
  • Risk för fältkontaminering, har ökat från leverantörerna.
  • Portionsstorlek
 
Mycket uppskattat. Några kommentarer från deltagarna. 
  • Bra genomfört, tydlig information
  • Tydlig genomgång om EU vital.
  • Bra erfaren föreläsare.
  • Jättebra gruppdiskussioner där alla delade med sig. Även bra genomgång efteråt med bra frågor och svar.

TIPS! Besök gärna allergenbureau.net för mer information om allergener. 

Medlemmar hittar mer material från träffen i vår medlemsportal! Klicka här för att komma till medlemsportalen. 

Föreläsare/expert: Trond Stokmo är seniorkonsult och har specialistkompetens inom allergenhantering. Tronds expertområden: Revisionssamordnare och revisionschef (butiks- och leverantörsrevisioner, BRC Food / Storage & Distribution / Agents & Brokers, ISO / FSSC 22000, MSC / ASC standards).
Det kan nämnas att han under sin tid på Aquatiq Consult arbetat nära Valiguard / Sai Global i Sverige under många år.

——————–