Den 4 februari 2021 var det dags för ett efterfrågat ämne, Fusk och bedrägerier – råvaror du bör ha koll på. Morgonens föreläsare och expert var Torbjörn Holmberg från SAI GLOBAL/Valiguard.

Drygt 40 deltagare från många olika spännande företag deltog på denna träff.

Tips från mötet: Bra länkar för att hålla dig uppdaterad

Något som uppskattades särskilt under mötet var att Torbjörn delade med sig av en lista med bra länkar där man kan hitta information om ämnet och hålla sig uppdaterad.

Medlemmar hittar denna lista och mer material från träffen i vår medlemsportal! Klicka här för att komma till medlemsportalen.

Vad tyckte deltagarna?

På frågan “Vad tyckte du om att ha onlinemöte i Zoom?” blev betyget 4,6 av 5,0.

Sagt från en deltagare: “Bra genomgång om tips vad man bör tänka på, även länkar till var man kan hämta mer information. Bra översikt.

Mötet i korthet
  • Mötet inleddes med att Lena hälsade välkomna och presenterade dagens program.
  • Torbjörn presenterade sig och sin bakgrund som revisor och veterinär.
  • Torbjörn fortsatte med att hålla sin föreläsning på ämnet Fusk och bedrägerier.
    • Torbjörn berättade om några kända fall av fusk genom tiderna. Det har bl.a. handlat om dioxin i foder, melamin i mjölkpulver och utspädning av produkter – gäller till exempel olivolja och honung samt i kryddor. Olivolja ligger i topp på EU:s lista över de mest riskutsatta produkterna vid livsmedelsbedrägeri.
    • Sedan januari 2019 är de straffbart med livsmedelsfusk.
    • En sektor där många vill tjäna pengar på fusk är fisk och skaldjur.
    • Viktigt att bedöma även leverantörer via sårbarhetsanalys – ett tips är att satsa på välkända leverantörer och att arbeta med löpande övervakning av befintliga leverantörer.
  • Sen var det dags för workshop och deltagarna deltagarna delades in i grupper och fick svara på följande frågor:
    • Hur/när uppmärksammade ni att covid-19 kunde påverka leveransförsörjningen?
    • Vilka leverantörer tror ni kan påverkas?
    • Vilka råvaror tror ni kan vara utsatta?
    • Hur kommer erfarenheter från pandemin att påverka ert sätt att arbeta med food fraud?

Medlemmar hittar sammanställning av workshopen och mer material från träffen i vår medlemsportal! Klicka här för att komma till medlemsportalen.

Några frågor som ställdes och diskuterades under mötet
  • Kan du ge exempel på fusk med spannmål?
  • Hur kan man säkerställa ekologisk produktion med mer än att kolla tredjepartscertifieringar och pesticidanalyser?
  • Vad fuskas med på förpackningar?
  • Hur kollar man upp avvikelser vid ekonomisk revision?

Medlemmar hittar svar på frågorna och mer material från träffen i vår medlemsportal! Klicka här för att komma till medlemsportalen.

Tack alla för ett givande onlinemöte den 4 februari!

NÄTVERKSGRUPP: Kvalitet OnLine Livsmedel

feb 4 @ 08:30
08:30 (2h)

Online

Torbjörn Holmberg

Inte medlem/intresserad